Wednesday, 3 September 2008

serai fasa 2 genap sebulan dah..

secara rasminya aku mengesahkan project serai fasa 1 aku mengalami kegagalan.. faktor2 yang menyumbang kepada kegagalan itu telahpun dikaji dan dikenalpasti. para pengkaji dan jawatankuasa penyelia project telah bersepakat menyatakan bahawa faktor teknikal menyumbang kepada 90 peratus kegagalan tersebut..

antara faktor utama ialah..
  1. tanam terlalu dalam..(sebenarnya tanam dulu tak dalam pun tapi disebabkan tanah berpasir yang terlalu gembur telah menimbus anak benih semasa hujan lebat turun)
  2. teknik pembajaan yang kurang mahir + baja urea yang kurang berkualiti..
  3. kurang perhatian selepas menanam..
apapun percubaan memperbaiki segala kelemahan itu akan dilakukan pada project fasa 2 ini.. dan alhamdulillah menampakkan hasilnya..tapi masih awal untuk mengatakan fasa 2 ini berjaya...marilah kita sama2 berdoa agar semuanya berjalan seperti biasa..





video

2 comments:

PakTani said...

Assalamulaikum sahabat,

Nak bagi pandangan sikit, melihat pada gambar dlm blog, keadaan tanah sdra mcm berair sedikit. Berpasir halus dan mcm berlumut. saya syorkan, selepas ini (selepas musim ini), saudara bajak naik batas, buat pembajaan asas organik dan rotor/gembur atas batas. kemudian tabur kapur atas batas. Selepas itu tanam atas batas.Insyaallah tanaman akan lebih subur dan tak terendam. Cubalah.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)